Akwa - Web


Idź do treści

Menu główne:


Kirysek spizowy

Gatunki ryb > Kirysowate

Kirysek spiżowy (Corydorus aeneus)


Rodzina Callichthyidae obejmuje wiele gatunków małych sumików z rodzaju Corydoras, zasiedlających wody Ameryki Południowej. Cechą charakterystyczną tych ryb jest krótkie, mocno wygrzbiecone ciało, pokryte dwoma szeregami płytek kostnych, zachodzących jedna na drugą; z ich powodu przyjęła się nazwa sumiki pancerne. Jednym z gatunków tej rodziny jest kirysek spiżowy, rozpowszszechniony w wodach Wenezueli i Trynidadu, aż po dorzecze La Plata na połódniu. Samce są nieco mniejsz i smuklejsze, Samice osiągają długość 7 cm.

Kiryski prowadzą nocny i przydenny tryb życia przekopują dno zbiornika w poszukiwaniu pokarmu. Zjadaja chętnie każdy pokarm jaki poda im hodowca, nie są wybredne. Wymagają dużych zbiorników akwariowych co najmniej 100 litrowych. Na wolności żyją w dużych grupach, w których istnieja przewaga liczebna samców. Temperatura wody w akwarium powinna wachać się w granicach 20 - 22'C Skład i jakość wody nie mają większego znaczenia.

Tarło odbywają po raptownym spadku ciśnienia atmosferycznego lub gwałtownej ulewie. Jeśli w danym momencie mamy w akwarium dojrzałą parę hodowlaną, to możemy sprowokować tarło dodając świeżej przechłodzonej wody w takiej ilości , aby temperatura spadła do 5'C. W czasie tarła samicy towarzyszy jednocześnie kilku samców. Samica umieszcza jaja w kieszonce utworzonej z płetw brzusznych,a nastepnie przykleja je do oczyszczonego uprzednio podłoża.Zaraz po tarle dorosłe osobniki usuwa się z akwarium a do wody powinniśmy dodać parę kropel błękitu metylenowego. Larwy kiryska spiżowego wykluwają sie po 60 godzinach i po paru dniach umieją już swobodnie pływać. Idealnym pokarmem dla młodych kirysków są larwy solowca. W póżniejszym okresie można podawać młodym kiryskom drobno posiekane rureczniki.

Kirysek spizowy

Powrót do treści | Wróć do menu głównego